fredag 19. november 2010

Siste dag på den Chilenske landeveien

Drøye to timer på den Panamerikanske motorveien sørover tar vi av ved en liten landsby. Derfra snirkler vi oss oppover fjellene på en humpete grusvei, ikke helt ulik veiene til norske fjellhytter. Landskapet minner på mange måter om Norge med bratte, delvis snøkledde fjell og grønnkledde åssider. Men her er det tørrere og kaktusene vitner om at vi er langt hjemmefra. Etter en halvtime passerer vi SN Power og Pacific Hydro, et australsk selskap, sitt kraftverk La Higuera. Min guide fra SN Power Esteban Llanes vil ta meg med et stykke lenger oppover elva Tinguiririca, til kraftverket La Confluencia, som betyr sammenløp. Produksjonen til de to kraftverkene henger sammen og benytter samme vassdrag. De er omtrent like store med en installert kapasitet på henholdsvis 155 og 156 MW.

Veien opp til kraftverkene er åpen for lokal trafikk om sommeren og er nå
utbedret av kraftselskapene.
Elva Tinguiririca

La Confluencia ble formelt åpnet for bare to uker siden med ingen ringere enn president Sebastián Piñera tilstede. Fra norsk side deltok representanter fra ambassaden og SN Power. Presidenten benyttet anledningen til å fremføre et politisk budskap til det som kunne krype og gå av chilensk presse, nemlig at det skal bygges ut fornybar energi i et raskere tempo enn før. Piñeras tale blir av bransjen og av norske aktører ansett som en marsjordre for utbygging av mer ren fornybar energi. For at Chile skal nå målene om 6 prosent økonomisk vekst per år, og dertil omtrent like stor vekst i energiproduksjonen, må Chile få bygget omtrent fire La Guilera/La Confluencia-kraftverk i året. Derfor ble det norsk/australske vannkraftverket tatt svært godt imot i bransjen og blant politikere her i Chile.


En av ingeniørene på anlegget forklarer de tekniske detaljene.
Jeg lærte et par ekstra spanske gloser denne dagen ;) 
Det jobber omtrent 1.200 personer på La Confluencia. Mange av dem jobber mandag til fredag og reiser hjem i helgene, andre jobber turnus. Det er bygget opp en liten brakkelandsby der de fleste bor mens de jobber. Her spiser de, slapper av, spiller biljard og arrangerer fotballturneringer. Jeg var heldig og fikk spise lunsj med ”gutta på skiftet”. De hadde mange spørsmål om Norge, som gikk på de sedvanlige temaene midnattsol og mørketid, men også om julenissen kommer fra Norge eller Finland og om hvem som var hvem av nordmenn som har vært på besøk på kraftverket. For det er ikke bare jeg som har blitt tatt med opp til det mange anser som foten av Andesfjellene for å se norsk teknologi tatt i bruk på andre siden av kloden. Blant annet besøkte Sigrid Hjørnegård anleggene i januar. Jeg skulle hilse så mye hjem og si at Sigrid og andre fra OED og norske myndigheter er hjertelig velkommen når som helst!






Lunsj
 

1 kommentar:

  1. Jeg er egentlig ingen bloggkommentator, men:
    Jeg har lest alt, og liker det! Hotellet med svømmebasseng og utsikt så überfett ut! Det beste bildet er det av deg med hjelm. Og de fine fjellene. Hva mer kan man si? Jeg tror at klimaproblematikken er keiserens nye klær, men uansett: kul blogg!
    Harald

    SvarSlett