Denne reisen har, helt tilfeldig, gått til årets to store ”katastrofeland”. Deepwater Horizon-ulykken i USA, sammen med det store jordskjelvet og gruveulykken i Chile har preget mediebildet over hele verden i 2010. Etter at Chiles gruveminister Laurence Golborne tilbrakte to måneder i Copiapó og overvar redningen av de 33 gruvearbeiderne, har han blitt landets desidert mest populære statsråd. I forkant av ulykken hadde visstnok president Piñera klaget over at statsrådene, de fleste av dem akademikere og forretningsfolk, ikke var synlige nok for offentligheten. Nå som Golborne er på alles lepper er det ifølge avisen
La Tercera flere av statsrådskollegene som mener gruveministeren på grunn av én enkelthendelse får urettferdig mye oppmerksomhet og folkelig popularitet. Han har mottatt 500 invitasjoner til arrangementer for å snakke om erfaringene. I går holdt han sitt første offentlige innlegg etter redningsaksjonen, for studenter på et universitet. Mange mener Golborne nå seiler opp som presidentkandidat i 2013-valget, noe han selv avviser.
 |
Sammen med Marcelo Tobar
i Innovasjon Norge under
Invest Chile sitt seminar om
investeringer i fornybar energi i dag. |
Kobber er Chiles ”olje”. Landet er verdens største eksportør av metallet, og gruvedrift er den næringen som tiltrekker seg flest utenlandske investorer. I dag kom tallene fra organisasjonene for utenlandsinvesteringer, som viser at inviteringsnivået er tredoblet i forhold til i fjor. Gruvedriften står for 82% av ressursene som pumpes inn. Til sammenlikning står energi (elektrisitet, gass og vann) for 4,1%. Chile er det landet i Sør-Amerika etter Brasil og Mexico som har de største utenlandsinvesteringene. På seminaret jeg har deltatt på disse dagene ble det stadig referert til
the Economist, som anslår Chile til å være det mest lønnsomme landet i Sør-Amerika og gjøre investeringer i.
Men gruvedrift tar ikke fullt hele oppmerksomheten. Dagens utspill fra regjeringen handler om sterilisering og oppdragelse av hunder. Både avisene og Chilensk CNN har i dag hatt fyldig dekning av innenriksministerens forslag om tvungen sterilisering av folks kjæledegger. Dette for å få ned tallet på antall hundeangrep, som i dag ligger på 35 millioner i året (!).
Mediemessig skiller Chile seg fundamentalt fra min forrige destinasjon USA når det gjelder mengden nyheter og aktualitetsprogrammer på tv. Det er for eksempel ikke morgennyheter på tv her. For min del gjør ikke det så mye siden jeg likevel hører på P2 nyhetsmorgen…
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar